Siirry sisältöön

Kotisivujen merkitys yritykselle

Kotisivuja pidetään nykyään itsestään selvyytenä yrityksellä. Mikä onkaan helpompi tapa etsiä yrityksestä tietoa kuin mennä verkkoon ja löytää helposti etsimänsä tiedot haluamastaan tahosta – olipa sitten kyseessä aukioloajat, tarjotut palvelut, hinnat tms. Kotisivuilta etsitään usein myös aikaisempien asiakkaiden kokemuksia yrityksen toiminnasta eli referenssejä.

Kotisivut, nettisivut, verkkosivut, www-sivut – tai millä nimellä niitä onkaan tottunut kutsumaan – ovat yrityksen nykyaikainen käyntikortti, joten tiedot kannattaa olla siellä ajantasalla. Yritys voi helposti menettää uskottavuutensa ja jopa asiakkaansa, jos sivut ja/tai tiedot ovat virheelliset tai vanhentuneet. Kotisivut tavoittavat asiakkaat kellon ympäri sekä paikallisesti että globaalisti. Sivujen on hyvä myös toimia moitteettomasti eri kokoisilla näytöillä eli responsiivisesti, jotta käyttäjä saa tiedon näkyviin käyttämästään laitteesta ja sen näyttökoosta riippumatta.

Kun yritys suunnittelee hankkivansa kotisivut tai päivittävänsä vanhat sivut uuteen, ei kannata tehdä asiasta liian vaikeaa tai monimutkaista. Kuten aikaisemmin mainitsinkin, sivut ovat käyntikortti. Se onkin aivan täysin riittävä syy sivujen olemassaololle. Sen ympärille aletaan rakentaa sitä kaikkea muuta – jos halutaan: Huomioidaan tarkemmin sivujen kohderyhmä ja tavoite, luodaan myyntisuppilo yms. Mutta yksinkertaisimmillaan nettisivut ylläpitävät yrityksen imagoa verkossa.

 

Nykypäivän kotisivut

Enää ei välttämättä tarvitse osata html-koodia, jotta voisi tehdä tai muokata kotisivuja. Useat tahot tarjoavat valmiita sivupohjia ja teemoja, mitä voi hyödyntää omien verkkosivujen teossa. Tosin, tähän tarvitaan kuitenkin hieman kiinnostusta tietoteknisiin asioihin ja kärsivällisyyttä, jos lähtee ihan perusteista. Netti on kuitenkin pullollaan ohjeita!

Sivuille voidaan asentaan erilaisia maksullisia ja maksuttomia sivun rakennus- ja muokkaustyökaluja, jotka on tehty mahdollisimman mutkattomiksi käyttää mm. drag- and drop-toiminnoilla, esim. Elementor ja Beaver Builder. Näiden avulla myös sivujen visuaalisuus on entistä parempaa ja niiden suorituskyky nopeaa. Suorituskykyyn vaikuttaa tietenkin myös valittu webhotelli/palvelin ja sivuston sekä kuvien koko yms. Nämä asiat on helppo myös jäättää ammattilaisen huolehdittavaksi, jos oma osaaminen epäilyttää, tai aika ei tahdo riittää.

 

Lisäosat ja tietoturvan tärkeys

Kotisivualustoja on useita. Yksi suosituimpia on WordPress eli WP, jota minäkin suosin. Se on ns. avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmisto, johon on saatavilla tuhansia erilaisia ja monipuolisia lisäosia. Lisäosia on sekä ilmaisia että maksullisia. Niiden käytössä, asennuksessa ja päivittämisessä kannattaa olla tarkkana, että lisäosa on oikea ja sopiva, eikä aiheuta ristiriitoja muiden lisäosien kanssa, mikä voi aiheuttaa sivujen toimimattomuuden ja jopa kaatumisen.

Yleensä maksulliset lisäosat ovat varmempia käyttää, mutta myös ilmaisversioina löytyy hyviä vaihtoehtoja. Koska periaatteessa kuka tahansa voi kehittää ja muokata lisäosia, se aiheuttaa myös tietoturvauhan. Näin ollen, on todella tärkeää, että sekä WP että sivulle asennetut lisäosat ovat ajan tasalla, jotta sivulle ei pääse livahtamaan joku bugi tai virus. Jos sivusto on hakkeroitu, se voi mm. menettää sijaintinsa hakukoneissa ja vahingoittaa yrityksen mainetta asiakkaiden sekä kilpailijoiden silmissä. Tietoturva ja siitä huolehtiminen ovatkin tärkeimpiä asioita kotisivujen ylläpidossa. Muuten ei välttämättä pian ole sivuja, mistä huolehtia, kun virus on päässyt tuhoamaan sivun koodia, eivätkä sivut toimi.

 

Maarit Jokinen

Kirjoittaja on Ludian asiakaspalvelupäällikkö sekä web-suunnittelija, joka on kiinnostunut aina kaikesta uudesta ja ottaa innolla asioista selvää - oli sitten kyse sähköautojen latauspistokkeiden toimivuudesta, vermikuliitista tai putkitöistä. Vapaa-ajallaan Maarit keskittyy mm. kuntonyrkkeilyyn, soutuspinningiin ja fantasiakakkuihin. Myös moottoripyöräily, elokuvat ja erilaiset remppahommat sekä neljän kissan hoivaaminen kuuluvat normaaliarkeen.

Digikumppani Ludia
Radiomiehenkatu 3, 20320 Turku
Keskus puh. 02 517 5500
ludia@ludia.fi
Y-tunnus: 2488174-6

jasenyritys_2022_175x88_FIN
turun-kauppakamari-jasenlogo

Saatamme nauhoittaa Ludialta lähteviä puheluita koulutus- ja laaduntarkkailutarkoituksiin.